Türkiye’de fındık yetiştiren bölgeler Karadeniz Bölgesi’nin orta ve doğu bölümü (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon ve Artvin) ve Karadeniz Bölgesi’nin orta ve batı bölümü (Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli) olarak iki bölümde incelenebilir.
Doğu Karadeniz’de yer alan Rize’de çay üretimi fazla olduğundan fındık üretimi pek tercih edilmemektedir. Fakat Ordu, Giresun ve Trabzon’da fındık üretimi oldukça fazladır. Yine de Türkiye’de fındık üretimi %80 ile Karadeniz ve %20 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşmektedir. Özellikle Ordu ve Giresun’da çok büyük bir kesimin tek geçim kaynağı fındık üreticiliğidir.
Türkiye’de yaklaşık 600.000 hektar arazide 400.000 kadar çiftçi fındık üretimiyle uğraşmaktadır. Bununla birlikte fındık ağaçlarının sayısı 160 milyonun üzerindedir.
Senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak Ordu söylenebilir. Ordu’da yetiştirilen fındık miktarı Türkiye’deki üretimin üçte birine denk gelmektedir. Kısacası, fındık nerede yetişir denildiğinde akla ilk gelen il Ordu’dur. Bununla birlikte tonaj ve üretim miktarı anlamında Ordu’nun dünyanın fındık başkenti olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Comments are closed